Windows 10 Creators Update sonrası sabit disk C: bölümünde büyük kapasite kaybı oldu (45 Gb). Bunu nasıl düzeltebilir, yeniden yer kazananabilirim?

0

Windows 10 Creators Update sonrası sabit disk C: bölümünde büyük kapasite kaybı oldu (45 Gb). Sabit disk C: bölümünde kaldırdığım Windows 10 sürümüne ait bir "Windows Old" klasörü oluştu ve bu büyük yer işgalinin sebebi yeni oluşan bu klasör oluyor.

Ne yapmak gerekir ve sabit diskimde yeniden yer açılmasını nasıl sağlayabilirim?

temmuz temmuz (12505)
7 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    1

    Creators Update (büyük güncelleme) işletim sisteminin yüklü olduğu sabit disk bölümü üzerinde kapladığı yer çok fazladır. Zira bu güncelleme ile PC'de yüklü işletim sistemi kaldırılır ve onun yerine Windows 10'nun yeni sürümü yüklenir, bu olurkende işletim sistemi yüklü disk bölümünde (C:) kaldırılan eski Windows 10 için 30-35 Gb civarında boyutlu bir "Windows Old" klasörü oluşur. Bu gelişme sonrasıda eğer sabit disk C: bölümünde sınırlı bir kullanım kapasitesi bulunuyorsa bölüm tamamen dolmuş olabilir ve böyle bir durum sonrasıda PC'de yavaşlamalar görülebilir.

    Eğer böyleyse çözüm olarak sabit disk bölümünde sabit disk C: bölümü için disk temizleme yapılması gerekir ve bu disk temizlemesi "Sistem dosyalarını temizle" seçimi ile yapılmalıdır. Bunun yapılması ile sabit disk C: bölümünde oluşmuş "Windows Old" klasörü ve diğer gereksiz dosyalar silinir, bölümde büyük yer boşalması sağlanır. Böyle oluncada PC'nin çalışması rahatlar, hız artışı olur:

    Dikkat: "Windows Old" klasörünün silinmesi ile önceki Windows 10 sürümüne geri dönme imkanı ortadan kalkar. Eğer eski sisteme geri dönmemeye kesin karar verildiyse bu temizlik yapılmalıdır aksi halde "Windows Old" klasörü silinmemelidir.

     

     

     

    Ayrıca chkdsk disk denetlemeside gerekebilir; daha iyi olur (Windows'u ara'ya CMD yazılır ve üstte çıkan Komut İstemi sağ tık marifetiyle Yönetici olarak çalıştırılır, açılan siyah pencereli arabirimde chkdsk c: /f /r komutu yazılarak enter'lenir; yes-no sorusuna Y cevabı verilir):

    temmuz temmuz (12505)
    7 yıl önce cevaplandı

    • Henüz güncellemedim, var mı sende sorun? murat 7 yıl önce
    • Hiçbir probem yok ve gayet memnunum. Fakat benim PC konfigürasyonu oldukça iyidir. Ona bağlı olabilirmi, bilemem @murat temmuz 7 yıl önce
    • i7 işlemci, 12 Gb RAM, SSD (960 Gb) falan.. @murat temmuz 7 yıl önce
    • @temmuz iyiymiş gerçekten :) murat 7 yıl önce
    • :) @murat temmuz 7 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol