Windows 10 güncelleme ile sistemin kendi kendine reset atması

0

Merhaba,

Lenovo Ideapad 310 - 15ABR80NT AMD işlemcili bir notebookum var.

Cihazımı alalı 6 ay kadar oldu, son gelen Windows güncellemesine kadar gayet güzel kullanıyordum. Ancak son gelen güncelleme ile birlikte sistem kendi kendine mavi ekran gözükmeden reset atmaya başladı.

İşletim Sistemim Windows 10 Home Single Language - Sürüm 10.0.16299 Yapı 16299

Olay günlüğünde hata resimdeki gibidir.

Sorunun düzelmesi ile alakalı;
-BIOS güncellemesi gerçekleştirdim.
-Memtest yaptım herhangi bir problem gözükmüyor.
-Microsoft Media Create Tool ile ISO dosyası indirip Flash bellek ile temiz kurulum gerçekleştirdim.
-Harddisk kontrolümü yaptım SSD herhangi bir problem gözükmüyor.

-Herhangi bir güç kaybı veya batarya ile alakalı durum yok notebook şarjda iken gerçekleşiyor.
-Son olarak yabancı bir forumda okuyup anladığım kadarı ile Aygıt Yöneticisi altında Ses,Video ve Oyun Denetleyiciler kısmında AMD High Definition Audio Device'ı driver güncelle > uygun donanım seç kısmından High Definition Audio Aygıtı seçtim.



Ancak bugün Avira VPN programı kurarken kendiliğinden yeniden reset attı. Herhangi bir mavi ekran felan yok.
Minidump dosyasını kendi çabalarımla inceledim ancak açıkcası çok bir anlam yükleyemedim.
Yine ekran görüntüsünü ve dump dosyasını paylaşacağım.

https://yadi.sk/d/6Q63C-qT3QjVEQ

 

Şu an bir hata veya problem yok ancak ne zaman ne yapacağı belli olmuyor .Cihazımın garantisi var ancak sorunun yazılımsal mı yoksa donanımsal mı olduğunun tespiti akabinde göndermek istiyorum. Problemin yayımlanan son sürümle alakalı olduğunu düşünüyorum geçen haftaya kadar bir sorunum yoktu ve update geldikten sonra oldu bunun yanı sıra Windows Media Creator ile indirdiğim iso dosyasıda aynı sürüm.Değerli önerilerinizi bekliyorum saygılarımla.

 

Edit ;

 

Daha evel belirtmedim ama yeni güncelleme ile birlikte bazı oyunlarda çözünürlük ile alakalıda problemler yaşamıştım.Ne yazıkki 1709 sürümünden kaynaklanan problemlerden ötürü oluyor bu sorunlar,yabancı forumlarda da durumu teyit ettim çözüm için 1703 sürümünü kurup kurulum akabinde Bilgisayarım Sağ Tık > Yönet > Hizmetler ve Uygulamalar > Hizmetler > Windows Update' i devre dışı bırakabilirsiniz en azından stabil bir yazılım desteği sağlanana kadar.

Saygılarımla.

 

kerener kerener (-1)
6 yıl önce sordu

  • 22 Seneden beri PC kullanırım ve bugüne kadar mavi ekran problemlerini "Dump" dosyalarına bakarak anlayan/çözen birini görmedim, duymadım :) temmuz 6 yıl önce

Toplam 2 Cevap


0

Bence gereksiz bir sürü şey yapmışsın ve dahada çözümsüz hale getirmişsin. 

Geç kalındı ama yapılması gereken neydi? İlk olarak ve hemen sistemi problem öncesine (probleme yol açtığını düşündüğün windows update öncesine) geri yükleyecektin:

Sistem Geri Yükleme nedir, nasıl yapılır? (tıkla)

(Eğer normal Windows oturumunda yapılamıyorsa Güvenli Modda denenirdi. "Shift" tuşuna basılı tutarak PC'nin yeniden başlatılmasıyla Sorun Giderme/Gelişmiş Seçenekler/Güvenli Mod seçeneklerine ulaşılabilirdi. Eğer problem bu ulaşımları engellerse aynı ulaşımlar için PC bir Windows 10 yükleme medyası ile başlatılırdı ve ön yükleme sonrası bunlara ulaşılabilirdi Bundan sonraki problemler için aklında olsunlar.).

Daha sonrada disk denetlemesi yapacaktın (Sistem düzgün kapatılmamış).

CHKDSK Disk denetlemesi nasıl yapılır?

Disk bölümlerini (bilhassa C.'yi ama varsa diğer bölümleride) /f ve /r komutlarıyla tara ( chkdsk c: /f /r ve varsa chkdsk d: /f /r gibi ).

Tarama nasıl yapılır:

Yönetici yetkisi ile cmd (komut istemi) açılır ve chkdsk komutu yazılarak enter'lenir. Çikan y/n sorusuna cevabı yazılarak yine enter'lenir.

Taramalar oldukça uzun sürer, sabırla sonuna kadar beklenmelidir (Bazan taramadaki ilerleme takılır gibi uzunca bir süre aynı %'de de kalabilir. Hiç meraklanmayın ve sabırla beklemeye devam edin. Eninde sonunda tarama kaldığı yerden devam edecek ve sonuçlanacaktır.).

Bunlar yapılsaydı büyük ihtimalle problem düzelecekti.

Şimdi neler yapmalısın? PC'ye format çekmişsin işletim sistemini yeniden yüklemişsin. Öyleyse artık sistem geri yüklemeyle işin olmaz, ama sabit diskte (birden fazlaysa disk bölümlerinde) bir CHKDSK disk denetlemesi işe yarayabilir.

Ayrıca sistemdeki donanım sürücülerini gözden geçirirsin, aida64 programı (tıkla) gibi bir programla işlemci sıcaklıklarına bakarsın, yüksek sıcaklıklar görürsen PC kapağını açar iç temizlik yaparsın, sıcaklık istenilen gibi düşmezse termal macun yenilemesine gidersin.

Sorun giderme araçlarını denersin:

Windows 10 işletim sisteminde "Sorun giderme" araçları toplu olarak nerede bulunurlar, bunlar nelerdir ve nasıl kullanılırlar? (tıkla)

Bütün bunlardan sonra problem sürüyorsa PC'ye yeniden format çekerek işletim sisteminin eski sürümlerinden birini yüklersin (1709 Öncesi sürümlerden birini).

Kolay gelsin.

temmuz temmuz (12505)
6 yıl önce cevaplandı

    -1

    "22 Seneden beri PC kullanırım ve bugüne kadar mavi ekran problemlerini "Dump" dosyalarına bakarak anlayan/çözen birini görmedim, duymadım :)"

     

    Sırf yorum yazmak için vermiş olduğun yararsız cevaba yinede teşekkür ederim.Harddiskimde bir problem yok ve sıcaklıklar normal.

    kerener kerener (-1)
    6 yıl önce cevaplandı

    • O kadar uzun uzun anlattım, demek yararsiz buldun:) temmuz 6 yıl önce
    • Birde yorumda yazdıklarımda bir "gerçeğin" ifadesiydi. Belki Windows işletim sistemlerinde dump çözümlerinin siradan kullanicilar icin anlaşılmaz olmasına, bu manada anlamsizligina ve yararsizligina eleştiriiydi, ama anlayamamışsın., üzerine almışsın. temmuz 6 yıl önce
    • Son olarak; mesajımda belirttiğim o çözüm perspektifi ve yollar sadece senin için yazılmadı. Aynın zamanda benzer problemler ile karşılaşabilecek başka site üyeleri ve takipcilerde faydalanabilsin maksadiyladir. temmuz 6 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol