0
Başlıkta belirtigim gibi ramlerin hepsini kulanmıyor ...
resimler de sarıyla üstünü çizdigim yerler..
Edit :
Görüntü Baglaştırıcıda
Intel(R) HD Graphics
nvıdıa GeForce GT 420M
Laptop Markası : Acer Aspire 5742g
1
Kullanılabilir ram neden eksik? Yükseltebilirmiyim? (tıkla)
Ekran kartları grafikleri işlerken işlenen grafiğin ihtiyacı kadar bir belleğe ihtiyaç duyarlar (RAM kullanırlar).
Ekran kartları iki çeşittir; 1- Anakartlara sonradan donanım olarak PCI Express slotuna takılan ekran kartları. Bu ekran kartları genel ifadesiyle harici ekran kartları olarakta isimlendirilirler ve bu ekran kartları donanım olarak kendileri belirli kapasitelerde bir RAM kapasitesine sahiptirler. Bunlar ayrıca sistem belleğini kullanmazlar (Nvidia ve Readon ekran kartları gibi). 2- Ayrı bir donanım olmayıp anakartlar ile tümleşik (anakartın üzerinde, anakartın bir parçası) ekran kartları. Bunlara on-board veya dahili ekran kartlarıda denir. Bunlar ayrı bir donanım olmadıkları için kendilikerinden bir RAM kapasitesine sahip olmazlar ve grafik işlerken kullanmaları gereken belleği sistem belleğinden kendilerinin kullanımına ayrılmış kapasite kadar (dahili ekran kartı modeline göre bu kapasiteler farklı olabilir) ondan kullanırlar (İntel ekran kartları bu çeşit ekran kartlarındandır.).
Donanım olarak ekran kartları daha güçlü ve grafik işlerken daha performanslıdır. Belirli bir güç ve performans gerektiren bilgisayar oyunlarında, video işleme ve düzenleme işlerinde vb grafik çözümlemelerinde bu ekran kartları çalışır yada çalıştırılır. Onboard ekran kartları ise fazla güçlü ve performanslı olmazlar; sistemde fazla güç ve performans gerektirmeyen günlük sıradan kullanımlarda fonksiyon gösterirler.
Son senelerde çoğu laptoplarda bu iki çeşit ekran kartı birlikte gelir. Harici ve dahili iki kartta sistemde mevcuttur. Oyunlar, karmaşık video editing işleri için güçlü, performanslı ve kendinden yüksek RAM kapasitesi bulunan harici kartlar elbette bu özel kullanımlarda tercih edilirler ve kullanırlar. Ama bunu yaparlarken fazla güç kullandıklarından enerji ve bataryayı çok tüketirler, işlemciyi fazla kullanırlar vb. Öyleyse sistem her zaman ve sürekli bu şekilde kullanılmamalıdır. Günlük internet kullanımlarında internette sörf yaparken, müzik dinlerken, fazla performans gerektirmeyen video izlemeleri sırasında veya bir kelime işlemci yada başka bir ofis programıyla iş yaparken, basit masaüstü programları kullanırken vb çok güçlü bir ekran kartına gerek olmaz. Ayrıca bu doğruda olmaz. İşte tam bu noktada dahili yani onboard ekran kartına ihtiyaç olur. Onboard ekran kartı ile fazla grafik performansı gerektirmeyen bu tür iş ve işlemler sistemi fazla yormadan ve daha az bir güç sarfiyatıyla yapılırlar.
Sonuç olarak senin PC ve sistemindede PCI Express ve onboard olmak üzere iki ekran kartı mevcuttur ve bunlardan onboard olanı fiziksel sistem belleğinin ayrılmış belirli bir bölümünü kullanmaktadır, bu sebeplede sistemdeki RAM değerini eksik görmektesin. Bu sonradan ortaya çıkan bir gelişme olmayıp en başından beri bu şekildedir.
DirectX Tanı ile gördüğün sanal bellek ise @ismailsarp'ın özetlediği gibidir ve ekran kartları ile bir alakası yok.
1
Bir laptop kullanıyorsunuz sanırım, laptop üzerlerinde genelde onboard ekran kartı barındırdıklarından belirli bir RAM miktarı ekran kartı belleği için ayrılacaktır. Bu sebeple RAM miktarı düşük görünebilir.
Dxdiag ortamında baktığınız ekranda ise RAM değeriniz değil sanal olarak bilgisayar kullanılabilecek RAM miktarını ifade eder. Yani bilgisayarınızda Gerçek RAM tükenir ve ekstra RAM ihtiyacı hissedilirse veya Windows bazı uygulamaları sanal bellekte açmayı daha uygun bulursa bu ortamdan RAM kullanacaktır.
Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol