Windows 98 bilgisayar ile internete girmek

0

merhaba windows 98 e hala internet erişimi varmı bu tür eski bilgisayarları nerden bulabilirim bilgisayarı elden almak istiyorum.neden alacağımı eminimki soran olacak biraz nostalji yapmak istiyorum.bu arada ebay gibi kaliteli bilgisayar satan yer varsa veririseniz sevinirim(güvenilir).

ardavarol ardavarol (3)
6 yıl önce sordu

    Toplam 4 Cevap


    1

    Aslında sana, sorduğun sorulara sadece "internet bağlantısı olabilirmi" kısmına ait cevap vermek gerekirdi ama ben yinede açıklamaya çalışayım.

    Windows 98 uyumlu wireless adaptör sürücüsü olamayacağına göre kablosuz internet bağlantısı mümkün olmayacak. İnternete sadece ethernetten kablolu bağlanabilinebilecektir. Aslında buda şüphelidir. Zira bunun içinde ethernet kart sürücüsü uyumluluğu problemleri yaşanabilir (O senelerde internet bağlantıları ADSL ile değil, çevirmeli bağlantı ile yapılabilmekteydi. Bu bağlantılar içinde ethernet kartları değil PCI faks-modem kartları ve ona ait arabirimler kullanılırdı).

    Bunun ötesi -kimse kusura bakmasın ama- zaten deli saçması (En azından benim açımdan çok saçma). Nostalji falan hikaye. Bir gün bile değil, belki birkaç saat istediğin nostaljiyi yaşarsın. İnternette sörf yapar, yapmaya çalışırsın o müzelik intenet explorer (sürüm 4'müydü yoksa 5'miydi ne) ile, artık sayfaları nasıl gösterilebilecekse.

    Bir iki kart oyunu oynarsın (Spider, Solitaire), birde Mayın Tarlası windows 98 ile yüklü geliyordu galiba. Belki bir-iki basit DOS oyunuda oynanabilecektir bunlarla beraber.

    Waw ses dosyalarını, windows açılış sesi ile uyarı seslerini falan dinlersin. Birde neydi o ses biçimi hani piyano sesi benzeri (klavye müziği) ses biçimi. Hah, hatırladım midi ses dosyası, midi sesleri.. Onuda dinler nostalji yaparsın. Ama elbette o sistemden ses alabilmeyi sağlayabilirsen.. Bunu yapamayabilirsin. Zira günümüz ses kartları için Windows 98 uıyumlu sürücüler bulabilmek mutlaka zor olacaktır. Yoksa windows ile birlikte temel ses sürücüleri yükleniyormuydu (herhalde öyle oluyordu) ama günümüz ses kartlarıyla ne kadar uyumlu olabilir bu sürücüler veya olabilirmi?

    Ekran kartı için ise windowsun kendisiyle gelen standart VGA sürücüsü yüklenecek, 640x480 çözünürlük ve 256 renk derinliği sağlanabilecektir (Öyleydi galiba). Ama bu görüntüyü alabilecek ve gösterebilecek uyumlu monitor bulanabilecekmi o da bir problem olabilir. Ben günümüz monitörlerinin en düşük 800x600 çözünürlüğü desteklediğini biliyorum. Daha düşük çözünürlükte monitörler bulunabilirmi, bilemiyorum.

    Dosya sistemi Fat 16'dan Fat 32'ye çıkmışmıydı Windows 98'de tam hatırlayamıyorum (Bir yazılımsal araç vasıtasıyla yükseltilebiliyormuydu ne).

    CD Sürücüsünü bir şekilde kullanabilirsin (O senelerde CD yazdırma yok, sadece okunabiyor CD'ler).

    USB sürücülerde yoktu herhalde o senelerde (Var olsa bile tak-çıkar zaten desteklenmezdi). USB Sürücüler yerine disket sürücüler bulunurdu PC'lerde :)

    Program yüklemek ve çalıştırmak için ise hiç şansın olmaz. Windows 98'e yüklenebilecek ve bu işletim sistemiyle uyumlu çalışabilecek program bulmak günümüzde mümkün değildir. Bu sebeple ancak Windows 98 ile beraber yüklenen Paint, not pad vb birkaç program ve hesap makinesi vb bir-iki basit uygulama ile nostalji yapılabilir belki (Yazı yazılır, çizimler yapılır, boyamalar, hesaplamalar yapılır gibi).

    Elimde Windows 98 yükleme CD'si yok ama İstersen orjinal Windows 95 yükleme CD'si (Lisans kitapçığı ile beraber) olması lazım evimin bir yerlerinde (Windows 98'i lisansıyla birlikte ikinci el satmıştım o senelerde). İstersen onu (Windows 95'i) vereyim, yükle, yüklemeye çalış günümüz bilgisayarlarına :)

    Asıl nostaljiyi ben yaptım sayende, ömrün çok olsun emi :))

    Sonsöz: Windows 98 ile nostalji falan olmaz. Sen bu işletim sistemi ile internete dahi bağlanamayabilirsin (Windows 98 işletim sistemi ethernet kart sürücüleriyle çalışabilirmi, bu sürücüleri kabul edebilirmi bu tam olarak belli değil). Hiç boşuna uğraşma yol yakınken vazgeç bu Windows 98 ile nostalji sevdasından. İllede nostalji yapmak istiyorsan bunu Windows 98 ile değil Windows XP ile yap. Windows XP tercihi yaparsan üstte belirttiğim problemleri yaşamazsın (Belki bir-iki küçük problem çıkabilir ama sonunda onları aşmakta çok zor olmaz). Bunu yaparsan arzuladığın nostaljiyi doya doya yaşarsın. Ama bu haldede sistem güvenliğne azami dikkati göstermelisin. Zira Microsoft bir süreden beri Windows XP işletim sistemine sağladığı desteğe son vermiştir; artık bu işletim sistemi için güvenlik güncellemeleri ile sistem açıklarını kapatmak için yamalar yayınlamamaktadır. Bu sebeplede artık Windows XP işletim sistemli PC'ler dış saldırılar karşısında büyük ölçüde savunmasız kalmışlar ve saldırılara oldukça fazla açık hale gelmişlerdir. 

    Nostaljimi demiştiniz @ismailsarp @murat @ardavarol ? :))

    Alın size nostalji:

    Eski laptoplar internette - video (tıkla)

    Ne hoştu o çevirmeli bağlantı sırasında çıkan sesler :))

    ..ve o 3.5 disketlerin güzelliği, neydi onlar öyle (çok bozulurlardı ama neyse) :))

    temmuz temmuz (12505)
    6 yıl önce cevaplandı

    • ebay gibi güvenilir bir site varmı orada bolca windows 95 98 3.1 bile var ardavarol 6 yıl önce
    • Açtığın alakalı yeni konu altına yazdım, bakarsın @ardavarol temmuz 6 yıl önce
    • Ortada gaddarlıkta yok, burada heveslerde kırılmıyor yanlış değerlendirmişsin. Hele "gaddarlık" ithamlarına ne demeli? Gaddarlık bu kadar emek harcayarak uzun uzun anlatmak, ikna etmeye ve öğretmeye çabalamaklamı yapılır sence? Böylemi kırılır insanların hevesleri? Hele birde mutlulukları ortadan kaldırdığımız şeklinde düşünmene ne demeli? Bence hakkımızda bu ağır eleştirlerde ithamlarda bulunmak -senin kullandığın "gaddarlık" kavramını kullanmak istemiyorum- çok haksız ve kırıcı. Bir daha düşün istersen, belki enerjimizi daha tasarruflu ve daha verimli kullanmak istiyor olabilirmiyiz acaba? İkazlarımız, eleştirilerimiz ve yöntem ve usullerle alakalı yönlendirme çabalarımız bu maksatlarla olamazmı? Bunları bir daha düşünmeli ve yeniden değerlendirmelisin. Ayrıca biz bu sitedeki yardımlaşma dayanışma ilişkilerine usta-çırak yaklaşımıyla bakmıyoruz, bunuda bilmeni isteriz @jekye temmuz 6 yıl önce

    0

    Aslında bunun için sanal bilgisayar da kurabilirsiniz.Internet üzerinden bir Windows 98 iso kalıbı bulabilir ve sanal bilgisayara kurabilirsiniz.Sanal bilgisayar üzerinde Windows 98'i deneyimleyebilirsiniz.Bunu yakın zamanda bende yapmıştım.Internete girebilmek için sanırım bir yama kurmak gerekebilir.Ancak böyle işlere meraklıysanız gerekli herşeyi bulacaksınızdır.

    Açıkçası sizin demenizin ardından benimde bir deneyimleyesim geldi :)

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    6 yıl önce cevaplandı

    • aynı tadı vermiyor zaten virtualbox sıkıntılı bir program ardavarol 6 yıl önce

    0

    @ismailsarp belirtmiş sanal bilgisayar ile bunu yapabilirsin. 

    @temmuz hocam (sağolsun baya yaşattı Windows 98'i bize) kızacak ama şöyle masada Windows 98 olan bir bilgisayarda hoş olabilir. Benim de aklıma böyle bir şey yapmak. Hatta MS DOS olan bir bilgisayar. Internete bağlanabilirsin. Hiç sıkıntı olmaz.  Bilgisayarda ağ kartı olduktan sonra bağlanırsın. 

    Fakat web siteleri nasıl görüntülenir en ufak fikrim yok. Üzerine yükleyeceğin tarayıcı tarihi olacağı için pek çok web sitesi açılmayacak, düzgün görüntülenmeyecek. Youtubede Windows 98 ile internete girenlerin videoları var: Youtube

    murat murat (12492)
    6 yıl önce cevaplandı

    • Windows 95 zamanlarında bir genç bana "Bırak Windows 95'i, Windows 3.1'e geç, o daha güzel" telkininde bulunmuştu ve bende bir format ile ona uyarak Windows 3.1 yüklemiştim. Sahidende hoşumada gitmişti o işletim sistemi. İstersen sende Windows 98 ile değilde Windows 3.1 ile yap o nostaljik geziyi. Daha hoş olmazmı? :) @murat temmuz 6 yıl önce
    • Youtube videoya baktım, orada ethernetten bağlanarak giriyorlar internete seninde dediğin gibi @murat , demek oluyormuş. Ben herhalde eski işletim sistemleri (Windows XP'den önceki Windows sürümleri) herhalde ağ kartlarını tanımaz sanıyordum (Daha doğrusu öyle tahmin ediyordum). O işletim sistemleriyle internete girebilmek için çevirmeli bağlantı gerekebileceğini düşünüyordum. Fakat videodada görülüyorki demek Windows 98 herhangi bir ağ kartıyla (ethernet) internete bağlanabiliyormuş @ardavarol temmuz 6 yıl önce
    • @temmuz Win 95'den ağ üzerinden internete girmişliğim var ;) Windows 3.1 konusunda emin değilim. O kadar nostaljiye gerek yok. Çok iş çıkarır :D murat 6 yıl önce
    • Sen hiç olmazsa birşeyler yapmış ve denemişsin, ben o kadarıylada uğraşamam :) @murat temmuz 6 yıl önce

    0

    Windows Tarihi :) @temmuz @murat

    Tıkla

    toprak34 toprak34 (2026)
    6 yıl önce cevaplandı

    • Sen o tarihi internetten, youtube videolardan öğreniyorsun. Biz yaşadık :) temmuz 6 yıl önce
    • @temmuz Benim yaşım küçük abi :) Ama Windows 98'i babamın eski bilgisayarında kullanmıştım :) toprak34 6 yıl önce
    • Sen bizdende öte tam çekirdekten yetişiyorsun zaten :) temmuz 6 yıl önce
    • @temmuz :) toprak34 6 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol