Windows açılışta birim sorusu?

0

Merhaba arkadaşlar sizlere yaşadığım 3 tane sorunun cevabını mağdur olmak üzere isteyeceğim

1) Ben bilgisayarımı uzun bir süre 64 bit desteklemesine rağmen 32 bit olarak kullanıyordum ve sonunda 64 bit işletim sistemine dün geçiş yaptım ve sorunsuz bir şekilde çalışıyor ancak bilgisayarı açtığımda windows logosundan sonra 2 tane windows olup 2 birimli Windows ve 4 birimli windows olmak üzere tercih sunuluyor. 2 Birim ile Windows 64 bit, 4 birimli Windows ile de 32 bit işletim sistemi kastedilmek üzere karşıma soru olarak çıkıyor nasıl düzeltebilirim?

2) Ben 64 bit yapmadan önce 64 bit hakkındaki yazıları okudum da bir bilgisayar da hem 32 hem 64 bit olursa ram'da %10 düşüklük olacağı ifade ediliyor. Ram 4 GB olduğu için düşüklüğü çok fazla yaşatmıyor ama yine de farkediyor olması gereken performans ile olan performans. 32 biti kaldırmak için windowsun eski sürümünü kaldırmak gibi windows.old dosyasını felan mı kaldırmak gerekiyor? Eğer ki öyleyse Windows.old dosyasını sildim ve birşey olmadı nasıl düzeltebilirim?

3) Disklerde bir karışıklık olması ise başka bir sorun. 32 bitte C disk ve D disk varken 64 bitte C ve E diskleri mevcut. E diskini boşaltmak isterken 'Bu sürücü c disk tarafından da kullanılıyor' uyarısını veriyor. Windows 32 bitte d diskinde olan dosyalar, bilgisayar 64 bit olunca c klasörüne geçti ve bu sorun E diskinin boş boşuna dolu olmasını gerektiriyor. Şuanda E diskinde program files, C diskinde Program dosyaları (x86) ve program files olmak üzere toplam 3 tane program files var ne yapmam lazım? 

Şimdiden Teşekkür ederim

selcukulusal selcukulusal (32)
7 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Çok karışık yazmışsın. Ben şahsen anlayabilmek için bayağı çaba sarfettim ve doğru anlayabildiysem;

    1- Anladığım kadarıyla PC'de iki ayrı disk bölümünde iki işletim sistemi (windows) mevcut. İki birimli dört birimli ifadeleri ile neyi kasdettiğini anlamadım ama anladığım kadarıyla açılışta windows ön yükleme yöneticisinin işletim sistemleri boot seçenekleriyle/menüsüyle açılması normal. Bunun kaldırılması falan gerekmiyor ama eğer sen PC'de yüklü işletim sistemlerinden sadece birini kullanmayı tercih ediyorsan bu boot menü kaldırılabilir ve varsayılan olarak tercih edeceğin işletim sistemiyle PC açılışını gerçekleştirebilirsin.Bu halde PC'de yüklü ikinci işletim sistemine ulaşabilmen (PC'nin o işletim sistemi ile boot olmasını gerçekleştirebilmen) mümkün olmaz (Şu anda windows boot menüden hangi işletim sisteminin açılmasını istersen onu seçebilirsin). Önce bunu isteyip istemediğine karar vermelisin. Sonra eğer istersen windows boot menüyü kaldırmak kolay.

    2- RAM kapasitelerinin kullanılması hakkında yazdıklarında çok anlaşılmıyor ama bahsettiğin windows.old klasörünün silinmesiyle kullanılmakta olan işletim sisteminin (veya işletim sistemlerinin) kaldırılmasının bir alakası olmaz. Windows.old klasörleri mevcut işletim sistemi üzerine -bölüm biçimlendirmesi yapılmadan- yeni windows yüklenmesi hallerinde eski işletim sistemine ait windows dosyalarının saklanmasıdır, onu sağlar (bazı hallerde bu yedekleme işe yarayabilir ama normalde silinebilir ve hatta silinmesi sabit disk bölümü üzerinde yer kazanmak açısından iyi olur).

    3- Sabit disk bölümlerinin birinde sadece bir adet Program Dosyaları diğerinde ise birinin sonunda (x64) ekli olmak üzere iki Program Dosyaları klasörü olduğunu ifade ediyorsunki bunlardan, tek Program Dosyalı bölümde 32 bit işletim sistemi (86) yüklü diğerinde (çift Program Dosyaları klasörlü olanında) ise 64 bit işletim sistemi (64) yüklü olduğu anlaşılıyor. Eğer işletim sistemlerinin her ikisini kullanmaya devam etmeyi sürdüreceksen bir şey yapmana gerek yok. Ama işletim sistemlerinden sadece birini kullanacaksan (diğerinden vaz geçeceksen) önce windows boot menü iptal edilir, PC'nin varsayılan işletim sistemiyle (tercih edeceğin işletim sistemiyle) açılması düzenlenir sonra vazgeçtiğin işletim sistemi yüklü sabit disk bölümü biçimlendirilir.

    Bir hayli zor oldu ifade etmek benim için, yoruldum. Kolay gelsin.. :)

    temmuz temmuz (12505)
    7 yıl önce cevaplandı

    0

    biraz kısa olarak yazacak olursak benim anladığım ikitane işletim siteminin 32 bit olanı kaldırmak istiyorsunuznasıl silebilirsiniz önce başlat / msconfig yazın ve tıklatın ön yüklem sekmesine gelin burda işletim işletim sistemlerini görürsünüz silmek istediğinizin üzerine tıklatın ve sil tıklatın  pc yeniden başlatın  başlat / disk yazın tıklatın birinci taramadan sonra açılan sayfada bütün tikleri koyun tamamı tıklatın kalıntı dosyalar silinir

    candan candan (4301)
    7 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol