Yazılıma/Siber Güvenliğe girişte üniversite kalitesi ne kadar önemli?

0

Arkadaşlar selam,

 

Ben siber güvenlik alanında kendini geliştirmek isteyen bir lise öğrencisiyim. Ancak aklıma şu takılıyor. Birçok kişi "Türkiye'de üniversite okumak boş." diyor, birçok kişi de sana "Sosyal anlamda çok şey katar." diyor. Öncelikle ben liseyi bitirdikten sonra ya da (üniversite okursam) üniversiteyi bitirdikten sonra parayı basıp yurt dışına gitmek istiyorum ve yurt dışında iş aramak istiyorum. Bunun için kendimi geliştirmem gerekiyor. Kendimi lise hayatımda geliştirirsem de okul açısından ya pek başarılı değil ya da ortalama bir başarı elde edicem. Eğer sadece okula odaklanırsam güzel bir üniversite okuyacağım. Size sorum şu : 

 

1-) Sizce ben üniversiteye odaklanmalı mıyım? Yoksa sıradan bir üniversitede okuyup kendimi mi geliştirmeliyim?

2-) Türkiye'de yazılıma işe alımda ODTÜ veya Bahçeşehir Üniversitesi gibi yerlerden mezun olmak ne kadar önemli. Veya mesela örneğin yurt dışına çıksam ve ODTÜ mezunu olsam ama kendimi pek geliştirmemiş hatta sadece üniversitede öğretilen bilgilere sahip olsam ve kendimi orada geliştirmeye başlasam, orada iş başvurusu yaptığımda ODTÜ'den mezun olmam bir şey ifade edecek mi?

 

Hem yukaridaki soruları cevaplamanızı rica edicem hem de şu soruyu :

 

Sizce; 

A-) Üniversiteye odaklanıp üniversite hayatımda mı kendimi siber güvenlik alanında geliştirmeliyim?

B-) Lisede siber güvenlik alanında kendimi geliştirmeye başlayıp sıradan bir okula gidip o okuldan mezun olunca yurt dışında iş mi aramalıyım?

 

Daha önce üniversite bitirmiş ya da yazılım alanlarında gerçekten az da olsa deneyimi olan arkadaşlar cevap verirse sevinirim. Benim gibi deneyimsiz olan arkadaşlara rica ediyorum her şeye müdahil olmasınlar. Şimdiden teşekkürler, lütfen ciddi düşünün bu bir gencin hayatını değiştirebilecek bir karar. Sizin en ufak cümlenizden zihnimde farklı şeyler şekillenebilir.

egesacinti egesacinti (39)
2 yıl önce sordu

  • İyi bir üniversitenin (ytü, marmara vb.) böte bölümünde okurken bir yandan kendini geliştirebilirsin.. Zaten öne çıkmak için sürekli projeler yapmalısın derse dahil veya ders dışı. "böte mezunları siber güvenlik" diye gogeleda arama yaparak fikir edinebilirsin. Üniversitenin iyi olması demek eğitiminin kaliteli olması demek, mesela ben ytü bötede okuyorum, geçen yıl bilgisayar ağları dersini netacad üzerinden işleyip ccna sertifikası aldık. @egesacinti misty 2 yıl önce

Toplam 1 Cevap


0

İyi bir okul, iyi bir öğretmen senin gelişimin ve doğru yolu bulman için sana çok şey sunabilir.
Kötü bir okul, kötü bir öğretmen seni sevdiğin şeylerden soğutabilir.

Üniversite önemlidir ama her şey demek değildir.  Hiç bir iş ilanında sadece "ODTÜ mezunu iş arkadaşı arıyoruz"  göremezsin.

"Üniversitenin ilgili bölümünden" diye başlar ve istenilen teknik kriterler uzunca yazılır. Diploma tek referans olsaydı iş ilanlarında "ODTÜ Mezunu yazılım mühendisi arıyoruz" der bırakırlardı. Sana iş ilanlarına bakmanı öneririm.

İyi bir okula gider ve kendini geliştirirsen iş konusunda hiç bir sıkıntı çekmezsin.

Kötü bir okula gider  ve kendini geliştirirsen iş konusunda bir sıkıntı çekmezsin. Burada fark edeceğin gibi kendini geliştirmen, bilgi sahibi olman, uzman olman en önemli kriter. 

Özellikle IT sektöründe bilgi her şey demektir.  ODTÜ mezunu ol ya da MIT mezunu. Kendini geliştirmezsen bunun hiç bir anlamı yok.  Kamudan bahsetmiyorum. Özel sektörden bahsediyorum. Kamuda torpille, adam kayırmayla sadece diploma ile elbette "dayı"larınız varsa bir yerlere gelirsiniz. Özel sektör bilgine ve daha pek çok kritere bakar.

Siber Güvenlik özellikle bilginin çok kritik olduğu ve hata kabul edilemez bir alandır.  Bir bankanın siber güvenlik uzmanının sadece diploması ve üniversitede öğrendikleri ile iş yapabileceğini düşünebiliyor musun?

Yazılım, Siber Güvenlik  "ben oldum, piştim" diyebileceğin bir alan değil. Bu alanları seçersen hayatın öğrenmekle geçmek zorunda. 

Sen seçtiğin alanda kendini geliştirirsen  iş konusu bence en son düşüneceğin şey olur.

alattin alattin (16999)
2 yıl önce cevaplandı

    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol