Yeni dahili harddisk BIOS'ta görünmüyor: format atılamıyor.

0

Merhaba, laptop bilgisayarımda bir süredir dahili harddiskte sorun olduğunu ve yedekleme yapmam gerektiğini söyleyen bir uyarı alıyordum. Bir süre sonra açılışta BOOT MANAGER ekranı göstermeye başladı. Akabinde ekranda donmalar başladı. Dosyalarımı yedekledikten sonra yeni bir dahili hdd aldım.

Yeni aldığım HDD modeli: WD 7500BPKX (Black- 750gb- 7200rpm- 16mb- SATA 3.0). Bilgisayara taktıktan sonra windows 8 yedekleme dvd'sini yerleştirdim. UEFI ayarları sayesinde boot menüyle uğraşmadan kurulum seçenekleri açıldı. Dil seçeneğini yaptım, klavye düzenini seçtim ancak ileri dedikten sonra şu uyarıyı verdi: 'Kişisel bilgisayarınız sıfırlanamıyor. Gereken bir sürücü eksik'.

Biçimlendirmeye kadar bile ulaşamıyordum, ben de ürünü aldığım yere götürdüm. Onlar da denedi ve arızalı deyip yeni hdd verdiler. Ancak yeni hdd ile aynı sorun devam ediyor.
BIOS hala hdd'yi görmüyor. Bu bir tesadüf mü yoksa atladığım birşeyler mi var?

Yardımcı olabilirseniz şimdiden teşekkürler.

baris23 baris23 (3)
9 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Windows kurulumu diski görmüyorsa ilk yapmanız gereken Diski taktıkdan sonra BIOS'a girmek ve disk burada görünüyor mu kontrol etmek.

    Eğer SATA disk BIOS üzerinde görünmüyorsa diskte sorun olma ihtimali yüksek. Elbette laptopunuzda da sorun olabilir. Mümkünse diski başka bilgisayarda denemelisiniz.

    SATA geriye dönük uyumludur. Yani bilgisayarınız SATA 1 bile olsa SATA 3 disk bilgisayarda çalışır. Fakat yavaş çalışır. Bu sebepten bir uyum sorunu olduğunu düşünmüyorum.

    Eğer diski taktığınz ve BIOS'da görünmüyorsa sorun sizde değildir. Fakat yine de imkanınız varsa diski başka bir bilgisayara takın. Orada görünüyor mu kontrol edin. Görünmüyorsa yine harddiskte sorun vardır.

    Yapmışsınızdır ama siz yine de hardiskin tam oturduğundan, kablolarının tam yerleştiğinden emin olun.

    alattin alattin (16999)
    9 yıl önce cevaplandı

      0

      Teşekkürler ilginiz için. Ayrıca kusura bakmayın biraz geç karşılık veriyorum. BIOS'ta HDD modeli okunuyor. Ancak üzerine bir işletim sistemi kuramadığım için tavsiyenize uyup laptop'ı açtım ve kontrol ettim. Kablolarda oynama ya da herhangi bir anormallik göremedim. Tabi başka bir laptop'a da taktım. Onda da HDD okunuyor, kurulum yapılamıyordu.

      Bu arada yedekleme diskimin aslında onarım diski olabileceğini farkettim. Yani varsayılan ayarlara döndürmekten başka işe yaramayan bir disk. O yüzden gerçek bir Windows 7 dvd'si bulup kurmaya kalktım(kendi laptop'ımda). Fakat bu sefer de olmadı. Sorun laptop'da diyemiyorum çünkü eski HDD'yi çalıştırıyor. Harddiski aldığım yere, Vatan Bilgisayar'a gittim. Müşteri hizmetlerinde bir teknisyenle epeyce uğraştık. Diski kendi bilgisayarında biçimlendirebiliyor fakat sonra benim laptop'a takıp kendisine ait Windows'un kurulumunu yapamıyordu. HDD arızalı mı, değil mi karar veremedik. Sonra şu çözümü önerdi: Eski HDD'ye gömülü recovery dosyasını yeni HDD'ye kopyalamak.

      Eski HDD ile varsayılan ayarlara dönebildiğim için bu öneri bana mantıklı geldi. Bunu daha önce hiç yapmadım. Bu yüzden kendi başıma yapmaya kalksam ve fakat gerçekten arızalı bir HDD aldığım ortaya çıkarsa, bu malın ayıplı olduğunu bir yetkili serviste raporlayabilir miyim? Kısaca ürünü, 'ayıplı mal' değil de 'kullanıcı hatası' diye mi kayda geçerler, endişesindeyim.

      Doğrudan bir yetkili servise(Packard Bell) götürsem ve ürün sağlam çıkar ise astarı yüzünü geçecek. Bu cendereden kurtaracak bir tavsiyeniz olmasını ümit ediyorum.

      baris23 baris23 (3)
      8 yıl önce cevaplandı

      • Anlayamadığım nokta şu: Yeni diski laptop'a takınca bilgisayar bunu görüyor mu? Eğer görmüyorsa bu diske eski diskten imaj atmak bir işe yaramayacaktır. Her şeyden önce bilgisayarın diski tanıyor olması lazım. Laptop'un kullananma klavuzundan desteklediği sabitdiskleri incelediniz mi? Bazı laptoplar spesifik HDD tercih edebiliyor. alattin 8 yıl önce
      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol