"Yılbaşına özel 4 GB internet" mesajı doğru mu?

0

WhatsApp'tan şöyle bir mesaj geldi:

Yılbaşına Özel 4 GB İnternet Sende tıkla soruyu cevapla 4GB Kazan
 Bana Geldi Bile 
http://4gbinternet.xyz

Gelen bu mesaj gerçek midir? Yani yılbaşına özel 4 GB hediye internet kazanacak mıyım?

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    WhatsApp'tan size gelen bu mesaj kesinlikle yalan dolandan ibaret. Operatörler yılbaşına özel 4 GB gibi bir kampanya şu an için yapmıyor, yapsalar bile bunu zaten bizzat operatörlerin kendisi duyururdu ve bunu onlardan öğrenirdik.

    Gerçekten yılbaşına özel 4 GB internet kazanacak mıyım?

    Hayır kazanamayacaksınız. Şundan emin olun, WhatsApp'tan veya başka bir yerden cevaplayacağınız hiçbir anketten dolayı hediye kazanamazsınız. Bu teknik olarak mümkün değildir. Bunu anca Türk Telekom, Vodafone, Turkcell gibi operatörlerin bizzat kendisi yapabilir. Operatörler de böyle bir şey yaparsa bunu zaten bizzat kendilerinden öğreniriz, böyle kimden geldiği belli olmayan WhatsApp mesajlarından değil.

    Son zamanlarda WhatsApp'ta bir mesaj dolaşıyor. Bu mesajda insanlardan linke tıklayarak soru cevaplamaları isteniyor ve cevaplayan kullanıcıların 4 GB internet kazanabilecekleri vaad ediliyor.

    İnternet ortamında yayılan bu tarz içeriklere scam (aldatmaca) adını veririz. Scamler işte burada söz konusu olan "yılbaşına özel 4 GB internet" mesajı gibi kullanıcıları cezbeden, aklını çelen ve bi an önce o istedikleri eylemi yaptırmaya yöneltecek türden aldatmaca içeriklerden oluşur.

    Gelen mesajın scam olduğunu nereden anlayacağız?

    Bunu anlamak aslında hiç zor değil. Mesela buradaki mesaj üzerinden yürüyerek size sahte olup olmadığını nasıl anlayacağınızdan bahsetmek istiyorum.

    Öncelikle, bu tarz durumlarda yapılması gereken ilk şey kampanya düzenlediği iddia edilen firma/kurumun web sitesine ve sosyal medya sayfalarına bakmaktır. Çünkü bir firma kampanya düzenleyeceği zaman bu kampanyayı kendi sitesinde ve sosyal medya sayfalarında duyurur. Bundan emin olun.

    Mesela mesajda 4 GB internet kazanacağımızı bize vaad ediyor.

    İnterneti verecek olanlar kimler? Operatörler.

    O zaman bütün operatörlerin web sitelerine teker teker bakalım. Ben baktığımda "yılbaşına özel 4 GB internet" diye bir şey göremedim. İsterseniz bir de siz bakın.

    Bu 3 operatörün internet sayfalarına bakın. Eğer gerçekten böyle bir kampanyaları olsa bunu milletin gözüne soka soka "biz böyle bir kampanya yapıyoruz" diye ilan ederlerdi.

    İkinci olarak, dikkatinizi çekmek istediğim diğer nokta mesajda verilen http://4gbinternet.xyz adlı sitenin bıraktığı genel izlenim. Şimdi ilk önce operatörlerin internet sitelerine bakın; sonra yılbaşına özel 4 GB internet kazanma şansı iddia eden bu siteye bakın. Operatörlerin sitelerindeki o kurumsallık ve profesyonellik havasını bu sahte sitede görebildiniz mi? Ben göremedim.

    Bir web sayfası üzerine pembe temalı bir anket gömmüşler hepsi bu. Sitenin herhangi bir yerinde bu kampanyanın operatörler tarafından düzenlendiğine dair hiçbir bilgi bulunmuyor. YouTube'dan HTML dersleri izleyen birisinin yaptığı sıradan bir web sayfası gibi amatörlük akıyor. Bu işin koca bir aldatmacadan ibaret olduğunun en büyük göstergelerinden biri budur.

    Özetleyecek olursak, WhatsApp'tan yayılan yılbaşına özel 4 GB internet mesajı her yönüyle yalan ve aldatmacadan ibaret olduğunu belli ediyor. Kullanıcılardan ricam, kendinizi bu tarz kötü niyetli kişilere asla kullandırtmayın. WhatsApp, Facebook, Messenger veya başka yerlerden gelen "yılbaşına özel 4 GB internet kazanma için tıkla ve soruyu cevapla" tarzındaki mesajlara hiçbir şekilde inanmayın ve açmadan direkt olarak silin.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol