"Yılbaşına özel tüm hatlar için bedava 5GB kazan" gerçek mi?

0

WhatsApp'tan şöyle bir mesaj geliyor sürekli:

yılbaşına özel Tüm hatlar için bedava 5GB kazan :) 
http://5gbkazan.blogspot.com  
Yalan değil, Bana Geldi

Bu mesajın gerçeklik payı var mı? 5GB internet kazanacak mıyım?

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Hayır gerçek değil. WhatsApp'tan yayılan bu mesaj kullanıcıları kandırmaya yönelik düzenlenen bir aldatmacadan ibaret. Tüm hatlar için yılbaşına özel 5 GB internet mesajının gerçeklik payı bulunmamaktadır.

    Mesajı başkalarına gönderirsem 5GB internet kazanır mıyım?

    Hayır kazanamayacaksınız. İnsanlara WhatsApp'tan yılbaşı, bayram, okul açılışı gibi özel günleri fırsat bilerek bir anket gönderiyorlar ve bu anketi doldurduklarında bedava internet kazanacaklarını iddia ediyorlar. Klasik aldatmaca yöntemi.

    Teorik olarak kim tarafından hazırlanıp piyasaya sürüldüğü belli olmayan böylesi mesajlara scam (aldatmaca) diyoruz.

    Bir scam içeriğinde kullanıcıları kandırmak için genelde şu tarz ifadeler yer alır:

    • Yılbaşına özel
    • Bayrama özel
    • Bedava
    • İndirimli
    • Bende işe yaradı bile
    • İlk 20 kişiye
    • Yalan değil

    gibi daha çok devam edebilir. Burada sahtekarların amacı doğrudan sizin aklınızı çelmektir. Mesela "yılbaşına özel" diyor. Mantıken yılbaşı senede 1 defa olan bir şey ve gerçekten özel. İnsanlar da bunu mantıklı bulacak ve o mesaja sorgusuz sualsiz inanacak. Ama işin arka planı gerçekten çok farklı.

    Gelen bir mesajın scam olduğu nasıl belli oluyor?

    Öncelikle şundan emin olun: İnternetten size gönderilen anketleri doldurarak hediye internet, dakika veya SMS kazanamazsınız. Daha doğrusu sadece anket doldurarak herhangi bir hediye kazanmazsınız. Aynı şekilde gelen mesajları arkadaşlarınıza göndererek de kazanmanız mümkün değildir. Yılbaşına özel 5 GB internet gibi bir kampanyayı operatör kendisi yapabilir orası ayrı, ama kim tarafından gönderildiği bilinmeyen bu tarz saçma sapan anketleri doldurarak bedava 5 GB interneti bırakın herhangi bir hediye kazanmak imkansızdır.

    Eğer operatörlerin kendisi (yani Turkcell, Türk Telekom, Vodafone) böyle bir kampanya yapacak olsalar bunu bizzat onlardan öğrenmemiz gerekirdi.

    Mesela burada bahsi geçen mesajda "tüm hatlar için" diyor. Şöyle bir durum var Türkiye'de bir operatör kampanya yaptığı zaman bunu çok büyük bir lütufmuş gibi insanların gözüne soka soka duyurur bunu zaten hepimiz biliyoruz. O halde ne yapacağız? Operatörlerin internet sitelerine bakacağız. Ben baktım ama sizin de bakmanızı isterim.

    Operatörlerin web siteleri:

    Bu sitelerde "yılbaşına özel 5GB internet" gibi bir kampanya duyurusu arayın. İstediğiniz kadar arayın bulamayacaksınız.

    Scam mesajların gönderilme amacı nedir? Neden gönderiyorlar?

    Scamler teknik olarak virüs değillerdir. Sizin o anketlerde verdiğiniz bilgiler sizin için önemli olmayabilir ama bu bilgileri önemseyen firmalar var. Bu firmalar sizden aldığı bilgileri başka firmalara satarak sizin sırtınızdan para kazanırlar. Bu anketleri de babanızın hayrına doldurmayacağınızı bildikleri için işte "yılbaşına özel 5 GB internet kazan" gibi sahtekarlıklarla sizi kandırmaya çalışırlar.

    Kendinizi kötü niyetli kişilere kullandırtmamak istiyorsanız bu tarz mesajları hiç açmadan direkt olarak silin.

    Scam mesajını açarsam bir şey olur mu?

    Teknik olarak telefonunuza virüs bulaşmaz, veya ona benzer bir zarar gelmez. Ama yine de hiçbir zaman açmamalı ve size bu mesajları gönderen kişileri de uyarmalısınız.

    Scamler hakkında daha fazla bilgi almak için şu yazıyı okuyabilirsiniz: Scam (aldatmaca) nedir?

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol