Yönetici olarak çalıştır ne demek?

0

Yönetici olarak çalıştır nedir? Yönetici olarak çalıştır ne demek?

Bir programa sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırma ne anlama geliyor?

omercik omercik (9418)
6 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Yönetici olarak çalıştır ne demek?

    Windows işletim sisteminde, güvenlik amacıyla varsayılan olarak programlara tam yetki verilmez. Çünkü, örneğin çalıştırılmak istenen söz konusu program virüs içeriyor olabileceğinden, virüslü programın bilgisayarda tam yetkiyle çalışmasını istemeyiz. Yönetici olarak çalışamayınca da virüs bilgisayarda istediği her türlü değişikliği yapamaz, bilgisayara her istediği dosyayı yazamaz vs.

    Fakat bazı programlar bilgisayarda çalışabilmek için bazen, onunla ilişkili sürücüyü kurması gerekir, veya ek dosyalar oluşturması gerekir. Bunun için de bilgisayarda yönetici yetkisine ihtiyacı vardır. İşte bu yüzden o programa sağ tıklanır ve yönetici olarak çalıştır seçeneğini seçilerek, ilgili programın tam yetki erişimi sağlanır.

    Bu genellikle crack yazılımlarında görülür. Patch yazılımları, o programın lisans bilgileriyle oynayacağı için bilgisayarda tam yetkiye ihtiyaç duyar ve bunun için de yönetici olarak çalıştırmak gerekir.

    Mesela bazen bir program normal yollardan çift tıklayarak açılmazsa, sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırmayı deneriz. Kısaca yönetici olarak çalıştırarak aslında o programa "bu bir emirdir!" demiş oluyoruz.

    Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse, Android root ve iPhone Jailbreak işlemleri gibi düşünebilirsiniz. Android'in yönetici olarak çalıştır işlevini SuperSU yapar. Cihazınız rootluysa biliyorsunuzdur, root gerektiren bir uygulama kurduğunuzda SuperSU "izin veriyor musunuz?" diye sorar.

    Yönetici olarak çalıştır seçeneğinin olayı basitçe budur.

    omercik omercik (9418)
    6 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol