"Ziraat Bankası 50.000 TL hediye çeki kazandırıyor" gerçek mi?

0

Facebook'ta önerilen gönderi olarak "Ziraat Bankası müşterisine 50.000 TL hediye çeki kazandırıyor" diye bir paylaşım gördüm. Bunun gerçek olup olmadığını merak ediyorum. Gerçek olabilir mi çünkü Facebook tarafından sponsorlu önerilen gönderi olarak yayınlanmış.

Ziraat Bankası müşterisine 50.000 TL hediye çeki veriyor gerçek midir bu konuda bilgisi olan var mı?

ziraat bankası hediye

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    1

    "Ziraat Bankası 50.000 TL hediye çeki kazandırıyor" paylaşımı gerçek midir?

    Öncelikle şunu belirteyim, Ziraat Bankası kendisi 50.000 TL ihtiyaç kredisi verir ya da vermez bunu bilmiyorum. Ama resimdeki paylaşımda bahsi geçen "ziraat bankası müşterisine 50000 tl hediye kazandırıyor" mesajı kesinlikle aldatmaca ve dolandırıcılıktır. Bu tarz gönderilere phishing yani oltalama yöntemi deriz. Phishing son derece tehlikeli bir saldırı yöntemidir. Kullanıcıların kredi kartı, şifre gibi özel bilgilerini çalmaya yöneliktir ve kesinlikle uzak durulmalı, itimat edilmemelidir. Phishing (oltama yöntemi) hakkında daha detaylı bilgiyi Phishing nedir? linkine tıklayarak edinebilirsiniz.

    Şimdi burada bahsi geçen "Ziraat Bankası 50000 TL hediye çeki" paylaşımını inceleyelim.

    İlk olarak, dikkat ederseniz gönderiyi Kırmızıı"İle adında, ne mal olduğu belli olmayan saçma sapan bir sayfa paylaşmış. Bu bile aslında paylaşımın tamamen dolandırıcılık olduğunu gösteriyor. Eğer Ziraat Bankası gerçekten 50 bin tl hediye çeki verse bunu bizzat kendi adıyla resmi sayfasında paylaşırdı.

    İkinci olarak, "ziraat bankası 50 bin tl hediye çeki" mesajının hemen alt kısmında sayfanın linki yer alıyor. Linke baktığımızda z.i.r.a.a.t.com.tr gibi saçma sapan bir şey olduğunu görüyoruz. Sıkıntı şu ki Ziraat Bankası'nın gerçek sitesi böyle değil. Ziraat Bankası'nın gerçek sitesine https://www.ziraatbank.com.tr/ adresinden ulaşılıyor. Yani ortada bariz farklılık var. Dolayısıyla "ziraat bankası 50.000 tl hediye çeki veriyor" mesajındaki link tamamen sahtedir ve dolandırıcılık içermektedir.

    ziraat bankası 50 bin tl hediye

    Son olarak, şunu da söylemek istiyorum. Ziraat Bankası'nın resmi sosyal medya kanallarına baktığımızda da herhangi bir "50.000 tl hediye çeki" verildiği duyurusunun olmadığını görmekteyiz. Eğer Ziraat Bankası gerçekten 50 bin tl hediye verse bunu sosyal medya sayfalarında ve sitesinde mutlaka yayınlardı.

    Özetle, internetten karşınıza çıkan bu "ziraat bankası müşterisine 50.000 bin tl hediye kazandırıyor" mesajının gerçeklik payı yoktur ve dolandırıcılıktan başka hiçbir şey değildir. Söylediğim gibi bu tarz paylaşımlar phishing olarak adlandırılır ve phishingler son derece zararlıdır. Siz o paylaşımı gerçek zannedip linke tıkladığınızda bir internet bankacılığı sayfası açılacak. Kredi kartı bilgilerinizle internet bankacılığına girdiğinizi zannedeceksiniz ama aslında arka planda bütün bilgileriniz kötü amaçlı kişilerin eline geçecek.

    Facebook "Ziraat Bankası 50.000 TL hediye çeki" paylaşımını neden 'sponsorlu' olarak yayınlıyor?

    Facebook o mesajın zararlı olup olmadığını, arka planda neler döndüğünü bilemez. Anca paylaşım şikayet edilidiği zaman Facebook bunu anlayabilir ve gönderiyi incelemeye alır. Facebook sadece o reklamı belli bir ücret karşılığında yayınlıyor. Burada Facebook'a suçlama yapmak doğru olmaz.

    "Ziraat Bankası 50.000 TL hediye çeki kazandırıyor" linkine tıkladım bir şey olur mu?

    Sadece tıklamanın bir zararı olduğunu söyleyemem. Ama linke tıklayıp kredi kartı numaranızı falan girdiyseniz hemen bankanızın müşteri hizmetlerini arayın ve durumu iletin. Gerekli önlemleri mutlaka almanız gerekiyor.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

      0

      Evet kazandırıyor 80 Milyon insana 50.000 TL verecek haha.

      infinity infinity (402)
      5 yıl önce cevaplandı

        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol